13 November, 2008

Hur man hittar nyförvärvda böcker

Varje ämne inom TF har en hylla där nyanlända böcker ställs fram. Om man inte har möjlighet att gå och botanisera i hyllorna, finns det dock ett sätt att vid sin dator få fram alla nyförvärv.

Man går tillväga på följande sätt:

- gå till alma.linneanet.fi och välj "svensk version" (eller önskat språk)
- klicka på fliken "Avancerad sökning"

Skriv in sökord i rutorna, förklaringar*) - se längre ner:
- nyförvärv (i lilla rutan fungerar åtm. alternativen "alla" och "uttryck")
- tf kyrkoh *) - i lilla rutan står det färdigt "uttryck"
- 2008 för hela året
- 2008 jan för januari osv. *) OBS!! i lilla rutan "alla" OBS!!!

Man kan modifiera sin sökning genom att från gula knappraden under ordet ALMA välja "historik". Den senaste sökningen är överst. Klicka på siffran i kolumnen "ändra". Avancerad sökning -rutorna öppnas på nytt, och man har fått en till ruta att fylla i.

Detta underlättar: man kan börja med att söka ämnets nyförvärv med bara årtalet, och får då fram hela årets nyförvärvda böcker. Därefter kan man via historik ändra sin sökning och skriva in önskad månad i den nya rutan.

Förklaringar
------------
Dessa förkortningar har använts för de olika ämnen:

tf exeg
tf kyrkoh
tf symb
tf prakt.teol
tf syst.teol
tf soc.etik

Dessa förkortningar har använts för månaderna:
jan
feb
mars
apr
maj
juni
juli
aug
sep
okt
nov
dec

Det är inte endast helt nya (nyinköpta, nyligen utgivna) böcker som man får fram, utan även sådana som t ex erhållits som donation. De är dock "nyförvärv" i samlingen.

För vissa titlar i sökresultatet ser man längst till höger i kolumnen "Länkar" en stor röd bokstav "e". Detta innebär att det i posten finns en länk till en innehållsförteckning för boken, utgivarens beskrivning eller dyl. Dessa länkar har fungerat vid tidpunkten för katalogisering av boken i fråga. De är dock inte nödvändigtvis "eviga".

No comments:

Post a Comment